REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Japanci osmisili implatant pomoću kojeg se u tijelu uništavaju tumorske stanice

Terapija svjetlom direktno u tijelu olakšala bi liječenje tumora i raka na osjetljivim organima kao što su mozak i gušterača.

Japanski znanstvenici osmislili su uređaj koji se može ugraditi u tijelo te pri tome pomoći u uništavanju velikog broja tumorskih stanica.

”Fotodinamična terapija” koja se već koristi u liječenjima pojedinih vrsta raka, temelji se na korištenju određenih boja i svjetlosti kako bi se utjecalo na stanice.

Liječnici emitiraju svjetlo visokog intenziteta i određene boje na zahvaćeno tkivo i tako ga uništavaju.

Do problema može doći ukoliko se tumor nalazi u organu koji se pomiče, kao što su jednjak ili pluća, jer može doći do neravnomjernog osvjetljenja odnosno teško je kontrolirati dozu.

Ako je ona premala, tretman neće dati rezultata, a ako je previsoka, može oštetiti zdravo tkivo.

Toshinori Fujie i njegovi kolege sa Sveučilišta Waseda u Japanu razvili su uređaj koji bi mogao usavršiti ovu metodu i koji bi se ugradio u tijelo.

Sastoji se od LED čipa koji se napaja NFC-om (tehnologija koja se koristi za beskontaktna plaćanja) pa nema potrebe da se u tijelo ugrađuje i baterija, piše New Scientis.

Kada je tim ugradio uređaj pod kožu miša u kojeg su ubrizgalistanice tumora, na mjestu su ga držale ljepljive nanopločice.

Tako su mogli obasjavati tumore do 10 dana, koristeći svjetlo 100 puta manjim intenzitetom nego što se obično koristi u ”fotodinamičnoj terapiji”.

Miševi su dobivali lijek fotofrin koji je senzibilizirao njihove stanice na svjetlo, a potom su primili terapiju crvenim ili zelenim svjetlom.Rast tumora je značajno smanjen kod miševa koji su dobili terapiju crvenim svjetlom, a još je veći efekt u smanjivanju broja stanica imala terapija zelenim svjetlom.

Fujie kaže da bi uređaj mogao biti posebno koristan u liječenju raka kod osjetljivih organa kao što su mozak i gušterača kod kojih suoperacija i radioterapija riskantni.

izvor: (Dnevnik.hr/SB)

loading...
Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *