NE VOLITE DA SE ZNOJITE? Dajemo vam četiri razloga da to radite svaki dan a treći će vas USREĆITI!

Zgodna devojka

Iako stalno znojenje može biti iritantno ili neprijatno zbog mirisa, zapravo je veoma dobro i zdravo za ljudsko telo. Znojenje je prirodan i najbrži oblik čišćenja organizma. On u sebi sadrži dermicidin, prirodni antibiotik koji se aktivira u slanom i kiselom znoju i tako upija mikrobe na koži.

Znojenje je i neka vrsta hlađenja organizma jer ukoliko se ne bi znojili, telo bi moglo da se pregreje i u tom slučaju došlo bi do oštećenja vitalnih organa.

fitnes

Četiri razloga zašto treba da se znojite svakoga dana. 

Zaštita od prehlade

Svi znamo koliko je neprijatana prehlada. Kada osećate da ćete se prehladiti, najjednostavniji način da prehladu prekinete je da se dobro preznojite. U znoju se nalaze supstance koje uništavaju loše bakterije, gljivice i viruse.

Čisti kožu 

Znojenjem se otvaraju pore koje tako izbacuju prljavštine i masnoće koje se tamo nakupljaju. Zato je veoma bitno da se nakon znojenja koža opere jer sa znojem odlaze i sve prljavštine koje se u njemu skupljaju.

Fitnes
Podstiče hormon sreće

Usled pojačanje fizičke aktivnosti, koja dovodi do znojenja dolazi do otpuštanja endorfina, hormona sreće. Dakle, ukoliko imate problem ili osećate tugu, dobro se preznojite u teretani ili na stazi za trčanje.

Znoj ublažava bol

Endorfin koji je gore pomenut, deluje kao analgetik. Znojenjem se oslobađa hormon sreće i bol se u tim momentima drugačije percipira i manjeg je intenziteta.

srbijadanas.com

loading...
Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *