JEDITE JE DOK TRAJE SEZONA: Zbog OVOGA ćete odmah ići u market po jednu lubenicu!

dečko i devojka jedu lubenicu

Najbolja poslastica kojom zaista možete obradovati organizam je lubenica. Maksimalno iskoristite sezonu i telo će vam biti zahvalno tokom cele godine. Lubenica sadrži aktivne materije koje ublažavaju upale i antioksidanse koji štite od slobodnih radikala. Kao diuretik stimuliše rad bubrega i pogoduje izbacivanju toksina iz organizma.

Lekovita svojstva lubenice

Povećava libido

Jedan od sastojaka lubenice je i fitohemikalija citrulin koja ima svojstvo opuštanja krvnih sudova čime se utiče na libido. U 120 grama lubenice nalazi se 15 miligrama citrulina.

Za osobe sa slabim libidom, lubenica je savršeno voće. Naime, lubenica sadrži fitohemikaliju citrulin, koja ima svojstvo opuštanja krvnih sudova, čime utiče na libido.

Sok od lubenice ublažava bolove u mišićima

Studije su pokazale da ispijanje soka od lubenice može da bude veoma dobro za oporavak mišića nakon vežbanja. Sportisti koji su pili pola litre ovog soka pre treninga nisu imali problema sa upalom mišića. Ovde ponovo imamo dejstvo gore pomenutog citrulina, za koji se veruje da poboljšava funkciju arterija i smanjuje krvni pritisak.

Sadrži više likopena nego paradajz

Samo jedna šolja lubenice sadrži 1,5 puta više likopena nego veliki svež paradajz. A ovo je dobra vest, jer likopen ima svojstva superantioksidanta, koji sprečava slobodne radikale pre nego što uspeju da oštete ćelije i imunitet. Neka istraživanja su čak pokazala i da likopen, koji se inače nalazi u crvenom voću i povrću, može da spreči srčane bolesti i neke oblike raka. Kako biste zadržali što više likopena u ovoj supernamirnici, čuvajte je na sobnoj temperaturi pre sečenja.

Ostala svojstva

Lubenica je bogat izvor nurtijenata važnih za zdravlje srca, sadrži kalijum i magnezijum koji su poznati u regulaciji krvnog pritiska. U semenkama lubenice ima  magnezijuma, fosfora, kalijuma i drugih minerala. U azijskoj medicini ona se koristi za čišćenje bubrega.

srbijadanas.com

loading...
Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *