Zloupotrebom ovlaštenja u privredi oštetio budžet RS-a

Policija u Doboju podnijela je Okružnom javnom tužilaštvu u tom gradu izvještaj protiv M.G. iz općine Prozor-Rama, u Federaciji BiH, zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba ovlašćenja u privredi.

 

-M.G. je kao odgovorna osoba privrednog društva „Mecena“ d.o.o. Prozor-Rama, Podružnica Šamac, u namjeri da navedenom preduzeću pribavi protivpravnu imovinsku korist, bez pribavljene vodne saglasnosti i ugovora sa nadležnom Javnom ustanovom „Vode Srpske“ Bijeljina, u augustu 2016. godine na području općine Šamac vršio eksploataciju prirodnog šljunka i pijeska iz vodotoka rijeke Bosne u ukupnoj količini od 5.000 m3, koje je u poslovnim knjigama neistinito evidentirao kao kupljeni šljunak  – saopćeno je danas iz Centra javne bezbjednosti Doboj.

Prilikom sačinjavanja izvještaja o količinama eksploatisanog šljunka i pijeska u 2016. godini, Javnoj ustanovi „Vode Srpske“ Bijeljina nije prijavio eksploatisanu količinu šljunka i pijeska, što je bio dužan.

Iz policije navode da je prijavljivanjem neistinitih podataka o količini izvađenog prirodnog šljunka i pijeska, M.G. neistinito prikazao stanje i kretanje sredstava i rezultata poslovanja, te nije izvršio zakonsku obavezu plaćanja vodne naknade, čime je uskratio sredstva koja predstavljaju javni prihod Republike Srpske u ukupnom iznosu od 7.500 KM.

Za taj iznos oštetio je budžet Republike Srpske, a za privredno društvo „Mecena“ d.o.o. Prozor-Rama ostvario protivpravnu imovinsku korist.

 

(FENA)

 

loading...
Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *