Kako spriječiti prerani porod

Različiti su uzroci radi kojih dolazi do prijevremenog poroda – promjene na grliću maternice, prevelika količina plodne vode, hormonski poremećaji, prijevremeno odvajanje posteljice, pušenje, bolest, deformacije djeteta…

Kada se beba smatra nedonoščem?

Djeca koja svjetlo dana ugledaju više od tri tjedna prije planiranog termina smatraju se nedonoščadi. Zahvaljujući napretku u medicini većina ima odlične izglede za preživljavanje bez kasnijih posljedica. Ipak, djeca rođena prije 32. tjedna trudnoće ili ona iznimno male porođajne težine (ispod 1500 grama) katkada će se usprkos svim nastojanjima morati boriti s ozbiljnim komplikacijama. Liječnici stoga pokušavaju spriječiti prerani porod odnosno što više moguće ga odgoditi. To postižu različitim raspoloživim metodama.

Zašto se trudovi javljaju tako rano?

Različiti su uzroci radi kojih dolazi do prijevremenog poroda. Primjerice, promjene na grliću maternice, radilo se o miomima ili posljedicama prijašnjeg odstranjivanja tkiva (koinizacije). Prevelika količina plodne vode može uzrokovati prerani porod, kao i hormonski poremećaji ili prijevremeno odvajanje posteljice. Značajan rizik snose pušačice što je još jedan dodatni razlog radi kojeg se trudnice trebaju ostaviti cigareta! Bolest ili deformacije djeteta također su mogući uzroci. Blizanačke trudnoće isto tako često ne traju punih 40 tjedana, među ostalim zato jer bi se maternica mogla previše rastegnuti. Mišićni receptori bi tada dojavili da je trudnoća uznapredovala na što bi tijelo reagiralo oksitocinom, tvari koja potiče trudove. Kod žena koje su već pretrpjele nekoliko spontanih pobačaja kanal grlića maternice većinom je proširen pa zato može popustiti prije vremena, a maternica će na grlić koji se počeo otvarati odgovoriti trudovima.

Pušačice su izložene značajno većem riziku

Katkada se porod svjesno izaziva ranije i to kod po život opasnih oboljenja majke kao što je, primjerice, sindrom HELLP. Liječnici će se odlučiti za prijevremeni porod i ako dijete u majčinoj utrobi više nije dovoljno dobro opskrbljeno.

Danas je, međutim, poznato da su najčešći uzrok prijevremenog poroda ili u najgorem slučaju kasnog spontanog pobačaja (nakon dvanaestog tjedna trudnoće ili kasnije) vaginalne infekcije. “Možemo poći od toga da je najmanje trećina, no vjerojatnije čak i polovica svih prijevremenih poroda uzrokovana takvim infekcijama”, izjavio je profesor Erich Saling, stručnjak za perinatalnu medicinu.

Razlog: zbog hormona u trudnoći ili uzimanja pilule često se promijeni ženski imunološki sustav pa stoga žene postaju sklonije infekcijama. U vlažnom okolišu rodnice često se zbivaju promjene. Obično dolazi do smanjenja količine bakterija iz mliječnih kiselina, takozvanih laktobacila. Budući da je zadatak tih mikroorganizama osigurati kiselost okoliša koji je obrambeni štit protiv bakterija već na samom ulazu u rodnicu, uzročnici se brže šire. Ako se bakterije prošire sve do grlića maternice, mogu tamo te na unutarnjoj embrionalnoj ovojnici izazvati upale.

Shvatite ozbiljno i najbezazlenije tegobe

U najgorem slučaju bakterije će prodrijeti čak i do nerođenog djeteta te ga time ugroziti. Unutarnja embrionalna ovojnica, ako je zahvaćena upalom, s vremenom će postajati sve slabijom, a moguća posljedica je puknuće vodenjaka. Tada će se stvarati hormoni prostaglandini. Oni grlić maternice čine mekšim i mogu potaknuti prijevremene trudove.

Koji su znakovi upozorenja?

Trudnice bi trebale obratiti više pozornosti na znakove svog tijela jer tijelo često odmah šalje nedvosmislena upozorenja. Prepoznate li ih pravovremeno i pravilno protumačite, najgore će se često moći spriječiti. Stoga kod krvarenja, bolova u abdomenu, proljeva koji nikako se prestane ili temperature radije otiđite liječniku jedan put više nego jednom premalo! Liječnik će prvo opipati grlić maternice i provjeriti je li još uvijek zatvoren. Na ultrazvuku će izmjeriti dužinu cervikalnog kanala. Ako je prekratak s obzirom na trenutačni tjedan trudnoće, postoji opasnost od prijevremenog poroda. Liječnik će u barem trećini slučajeva nakon takvog pregleda otkloniti sumnje.

Međutim: ako se jave prijevremeni trudovi ili je primijećeno puknuće vodenjaka, trudnica ne bi smjela gubiti vrijeme te bi bez oklijevanja trebala otići u bolnicu.

Pored toga, tijekom trudnoće je i na prvi pogled bezazlenim poteškoćama potrebno posvetiti više pažnje. Već je više puta dokazana povezanost prijevremenog poroda i paradontitisa. Dugo se smatralo da ti uzročnici potiču prijevremeni porod, no danas liječnici smatraju da je upala zubnog mesa prije znak upozorenja. Imunološki sustav žene u tim je slučajevima često krajnje opterećen pa se pod tim okolnostima više nije u stanju oduprijeti uistinu opasnim uzročnicima infekcija u rodnici.

Poznato je da i prekomjerni stres može dovesti do prijevremenih trudova. U istraživanju provedenom 1995. godine je 65 posto žena kod kojih su primijećeni simptomi prijevremenog poroda doista navelo da pate od stresa. Međusobna povezanost još do danas nije posve razjašnjena. Činjenica je, međutim, da stres nepovoljno djeluje na imunološki sustav. Znanstvenici su na temelju toga pretpostavili da preveliko opterećenje također potiče infekcije. Ako vam je liječnik savjetovao da se pazite, shvatite ga ozbiljno.

Uzevši u obzir sve navedeno, savjet koji se daje trudnicama o tome kako se trebaju skrbiti o svom zdravlju još ima više smisla. Zdrava i uravnotežena prehrana, primjerice, ne samo da jača imunološki sustav, već i vaginalnu floru. Umjereno bavljenje sportom će vam pak pomoći da se riješite stresa.

Kako liječnik može pomoći?

Prijevremeni porod ili spontani pobačaj više nisu neizbježna sudbina – liječnici su razvili cijeli niz metoda pomoću kojih je moguće održati trudnoću. Pri tome ih valja što ranije moguće primijeniti. U međuvremenu su i ginekolozi postali oprezni pa tom području pri preventivnim pregledima posvećuju mnogo pažnje. Ipak treba imati na umu da je vremenski razmak između dva termina najčešće oko četiri tjedna, a što prije se nešto poduzme, tim bolje. Naime, cijeli proces od infekcije do prijevremenog poroda ili spontanog pobačaja traje tek par tjedana. Nekim je trudnicama, doduše, uznemirujuće što bi neprestano trebale tražiti bakterije.

Današnji liječnici bolje razumiju problem

Svejedno je ustanovi li promjenu vaginalne flore trudnica ili ginekolog – odmah kada se otkrije, mogu se poduzeti prikladne mjere. Tako dugo dok žena još nije dobila infekciju, pokušavat će se ponovno vratiti prirodna kisela flora naseljavanjem laktobacila i eventualno još pomoću pripravka s mliječnom kiselinom koji se unose u rodnicu. Nakon oko deset do osam dana kod 80 posto svih trudnica će se ponovo normalizirati pH-vrijednost. Ako je već nastala infekcija, potrebno je usredotočiti se na suzbijanje – bilo lokalnim liječenjem odgovarajućim lijekovima ili, ovisno o slučaju, pomoću antibiotika. Za time se ipak poseže tek onda kada su uzročnici već doprli do grlića maternice.

Pregnant woman resting n her bed in the bedroom at home, Image: 138493189, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Jesu li prijevremeni porodi sudbina?

Neke žene na žalost iza sebe imaju nekoliko prijevremenih poroda ili kasnih spontanih pobačaja. Liječnici kažu da u takvim slučajevima možemo krenuti s pretpostavkom da će se preduvjeti koji su u prijašnjim trudnoćama doveli do preranih porođaja ponavljati i ubuduće. Ako je posrijedi poremećaj vaginalne flore, naravno da žena može početi s jačanjem flore dodavanjem laktobacila kada planira novu trudnoću.

Ako su dvije ili više prethodnih trudnoća završile prijevremeno, mnogi će liječnici posegnuti za jačim mjerama. Jedna od njih je i serklaža. Tom se razmjerno bezopasnom operacijom grlić maternice zatvara šavom. Uzročnicima se na taj način želi otežati da se približe grliću. Otežava, no ne onemogućuje im se. Sukladno tome je i stopa prijevremenih poroda ili spontanih pobačaja nakon serklaže još uvijek znatno veća nego nakon jednog drugog zahvata: potpunog zatvaranja grlića maternice (PZG). Ova se operacija provodi ako je žena već pretrpjela više od jednog prijevremenog poroda ili spontanog pobačaja između dvanaestog i 32. tjedna trudnoće­. Makar se doima ponešto drastičnim, riječ je o zahvatu kojeg provode specijalisti i koji jedva da nosi ikakve rizike za majku i dijete – radi njega se uspiju održati mnoge trudnoće. Kod PZG-a se grlić maternice posve zatvara, s time da se prethodno odstrani površinsko tkivo oko rane radi boljeg zacjeljenja.

Zahvat malog rizika

Ta se operacija često izvodi već u razdoblju između dvanaestog i 16. tjedna trudnoće. Prema podacima istraživanja, njome se može održati oko 80 posto trudnoća i to onih žena koje su u prijašnjim trudnoćama u samo 17 posto slučajeva rodile živu djecu. Naravno da je preporučljivo podvrći se takvom zahvatu samo u specijaliziranoj bolnici, a takvih u međuvremenu ima mnogo. Ni sam PZG ne može spriječiti prijevremeni porod ako je infekcija već uznapredovala. U tom se slučaju radi o takozvanom kasnom potpunom zatvaranju grlića maternice. Budući da je u tim slučajevima grlić maternice često već postao mekan, a katkada se vodenjak već spušta u rodnicu, prvo se vodenjak lagano pogurne prema natrag pa se tek potom zatvara grlić. Često se istovremeno provodi liječenje antibioticima. I u ovom kasnijem stadiju je doista moguće održati 40 posto trudnoća.

Prirodni porod i nakon zahvata?

Mnoge se žene boje da će nakon zatvaranja grlića maternice morati rađati carskim rezom. No to nije slučaj jer se otprilike tri do četiri tjedna prije planiranog termina poroda šav pod lokalnom anestezijom ponovno otvara. Moguće je održavati više trudnoća za redom uz izvođenje potpunog zatvaranja grlića maternice.

Kako pomoći bebi kada porod nije moguće odgoditi?

Usprkos svim medicinskim naporima katkada je proces previše uznapredovao da bi se trudnoća mogla održati. Specijalisti će čak i u tome slučaju moći mnogo učiniti za vas i vašu bebu. Cilj je, naime, osigurati bebi što bolje polazne uvjete.

Da bi se to postiglo, ubrzava se sazrijevanje pluća nerođenog djeteta tako što se majci daju preparati iz kore nadbubrežne žlijezde. Istovremeno će dobivati sredstva koja zaustavljaju trudove da bi se odgodio porod – naravno, stacionarno u bolnici s odjelom za intenzivnu njegu nedonoščadi da se djetetu odmah može pružiti najbolja moguća skrb.

Tekst: Roditelji.hr

loading...
Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *